Skip to main content


Koningsakker Arnhem

De gezamenlijke website is een feit!

Op 28 december hebben wij de gezamenlijke website voor VPTZ Arnhem | Midden Gelderland online gezet. In een aantal maanden tijd is er door de gezamenlijke pr-werkgroep aan deze nieuwe website gewerkt. Het resultaat mag er zijn. Met de nieuwe website sluiten we beter aan bij de moderne communicatiemiddelen zoals smartphone, laptop, tablet of PC. We geven op de nieuwe website een beter beeld van onze diensten. De vindbaarheid van beide organisaties is hiermee verbeterd. We kijken terug op een prettige samenwerking en zijn trots op het resultaat!

Dolf Mulder, Henk Flederus (Netnog websites) en Peter Teunissen


VPTZ Arnhem | Midden Gelderland versterken samenwerking

Het was een lastig jaar, zo blikken Peter de Krijger en Eric van der Vet, voorzitters van respectievelijk VPTZ Midden Gelderland en VPTZ Arnhem, terug op 2021. Enerzijds zorgde covid-19 voor onrust en een terugloop van het aantal inzetten. Anderzijds werd niet stilgezeten en werd zowel intern als extern hard aan de weg getimmerd door beide organisaties. “Als covid ons iets heeft geleerd, is het dat de mens een relationeel wezen is dat niet zonder contact kan met anderen”, constateert Eric van der Vet. “Je bestaat bij de aandacht van relaties, aandacht voor elkaar en zorgzaamheid. Tijdens covid werd nog meer duidelijk dat wij een diepere laag hebben voor de samenleving. De schraalheid in de samenleving door de covidmaatregelen, het verliezen van onderlinge contacten, daar hebben wij een rol in. Om die schraalheid wat op te vullen.” “Daar ben ik het helemaal mee eens”, valt Peter de Krijger hem bij. “Ons motto: ‘Er zijn’ blijft ons leidmotief. Daar gaan we voor.”

Corona had ook veel impact bij VPTZ Midden Gelderland, merkte Peter de Krijger op. “Het was wennen. Alles was nieuw, voor iedereen. Het zorgde voor veel onrust. Mensen reageerden verschillend, de een wil tijdelijk stoppen, een ander wil juist wel ingezet worden. We zijn uiteindelijk toch een tijdje gestopt. Gelukkig zijn we weer begonnen en hebben we de stijgende lijn weer opgepakt.” Door covid is ook VPTZ Arnhem een tijdje gestopt met inzetten. Eric: “We zijn gaan nadenken over het verbreden van de doelgroep en het uitbreiden van ons netwerk. Dat leidde tot enkele nieuwe inzichten. We gaan ons aandachtsgebied verbreden door niet alleen hulp te bieden in de terminale fase, maar ook door contacten te leggen in de palliatieve periode ter kennismaking en eerste afspraken. Daarnaast zetten we in op differentiatie in woon- of leefsituaties, dus niet alleen bij mensen thuis, maar ook in een zorginstelling of een ziekenhuis. Daar is behoefte aan. Thuiszorg en mantelzorgers hebben vaker te kennen gegeven: ‘hadden we jullie maar eerder ontmoet’.

Daarnaast gaan we, zoals we al een tijdje doen met VPTZ Midden Gelderland, meer samenwerken met andere organisaties in deze regio.” De samenwerking tussen Arnhem en Midden Gelderland blijkt onder meer uit een gezamenlijke nieuwsbrief en rond de jaarwisseling ook uit een gezamenlijke website. Daarnaast zijn ze met Stichting Nabij uit Arnhem vertegenwoordigd in het Netwerk Palliatieve Zorg Regio Arnhem en de Liemers. Hiermee wordt de samenhang en samenwerking tussen professionele en vrijwillige palliatieve en terminale zorg beter gefaciliteerd in de regio. Samen met STMG organiseren Arnhem en Midden Gelderland medio komend voorjaar het symposium ‘Samen er zijn’, waarbij de samenwerking van professionals en vrijwilligers het centrale thema is.

Waar beide voorzitters erg blij mee zijn, is dat er ondanks corona toch enkele bijeenkomsten zijn geweest waar vrijwilligers elkaar hebben kunnen ontmoeten. De vrijwilligers van VPTZ Midden Gelderland zagen elkaar tijdens de vrijwilligersdag in het Openluchtmuseum. Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg op 9 oktober was er voor vrijwilligers van beide organisaties een bijeenkomst voor ontmoeting en bezinning in Zalencentrum Berentsen in Loo. Beide organisaties zijn klaar voor de toekomst en zien die vol vertrouwen tegemoet.